Conditii de calatorie cu masina: Turcia

5

Cetatenii romani care calatoresc in scop turistic in Republica Turcia nu au nevoie de viza de intrare pe teritoriul acestui stat.

Perioada legala de sedere fara viza este de pana la 90 de zile in decurs de 6 luni. Aceasta se calculeaza, retroactiv, de la data iesirii din Republica Turcia, iar nu de la data primei intrari.

Valabilitatea minima a pasaportului la momentul intrarii pe teritoriul Turciei este de 6 luni. De asemenea, pasaportul trebuie sa detina file libere pentru aplicarea de stampile, in caz contrar autoritatile de frontiera refuzand accesul pe teritoriul Turciei.

Cetatenii romani nu pot intra sau tranzita Turcia cu cartea de identitate, ci numai in baza unui pasaport valabil.

Intrucat au existat cazuri cand cetateni romani aflati pe teritoriul Turciei au fost retinuti de politia locala din cauza unor coincidente de nume cu cel al unor persoane care au comis infractiuni pe teritoriul acestui stat, este recomandabil sa detineti asupra dumneavoastra si cartea de identitate (care include date suplimentare de identificare).

Cetatenii straini, in special turistii, pot fi victime ale furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini in zonele aglomerate.

Evitati stationarea, in scop de odihna, pe autostrazi (parcari amenajate, benzinarii, etc.), sau in locuri neamenajate deoarece au loc, frecvent, spargeri de masini soldate cu furtul de acte, bunuri si valori.

Manifestati prudenta in locurile foarte aglomerate;

Pastrati in locuri sigure documentele si valorile personale;

Pastrati fotocopii ale documentelor de calatorie;

In cazul pierderii / furtului pasaportului romanesc, sesizati atat biroul local de politie, cat si cel mai apropiat oficiu consular roman sau Sectia Consulara a Ambasadei.
In caz de necesitate, pot fi apelate urmatoarele numere de urgenta locale:

  • 112 – Numarul general de urgenta;
  • 155 – Politia;
  • 154 – Politia rutiera;
  • 110 – Pompierii;
  • 118 – Informatii telefonice;
  • 156 – Jandarmeria;
  • 184 – Informatii servicii de sanatate;
  • 157 – Situatii dificile (rapiri de persoane, trafic de fiinte umane);

Turcia se afla intr-o zona seismica foarte activa. Majoritatea cutremurelor au avut loc in sud-estul Turciei, in zona orasului Izmir, si litoralul de nord al Marii Marmara.
In cazul producerii de seisme violente, va recomandam sa urmariti anunturile si indicatiile autoritatilor locale.

Turcia are un sistem medical mixt, compus din unitati medicale de stat si private. Atat unitatile private, cat si cele publice ofera servicii medicale contra cost.

Asigurarile medicale de calatorie sunt acceptate de catre unitatile medicale, insa exista posibilitatea ca anumite companii de asigurari sa nu deconteze cheltuielile realizate la unele dintre unitatile medicale neafiliate.

Cetatenii romani sunt sfatuiti sa incheie o asigurare medicala inainte de intrarea pe teritoriul Turciei! Companiile locale nu mai pot elibera asigurari medicale de calatorie decat cetatenilor turci sau cetatenilor straini care au drept legal de rezidenta in Turcia si detin un cod numeric personal de Turcia.

Este necesar ca valoarea politei sa fie de cel putin 30.000 de Euro

Inainte de plecare cetatenii romani sunt sfatuiti sa se inforemze care sunt unitatile medicale din Turcia care recunosc polita de asigurare respectiva.

Codul circulatiei rutiere si semnalizarea rutiera in Turcia sunt conforme cu reglementarile internationale.

Conducatorii auto si pietonii trebuie sa manifeste o atentie deosebita la intersectii si la trecerile de pietoni.

In cazul in care calatoriti in Turcia cu un autovehicul, condus de catre o alta persoana decat proprietarul acestuia, intrarea in Turcia va fi permisa de catre autoritatile vamale numai dupa prezentarea urmatoarelor documente:
Documentele autovehiculului, inclusiv asigurarea internationala tip carte verde;

Imputernicire (procura), tradusa in limba turca, din partea proprietarului autoturismului (persoana fizica sau juridica), pentru a putea conduce autoturismul respectiv din Romania in Turcia si retur.

Atentie! Procura trebuie sa fie tradusa de catre un traducator autorizat, autentificata la notar si apostilata.

Pentru autoturismele inchiriate, trebuie sa prezentati contractul de inchiriere si traducerea acestuia in limba turca, legalizata si apostilata.

Taxele pentru poduri si autostrazi se platesc in Turcia numai in mod automat, prin intermediul a doua sisteme, numite OGS si HGS. Cel mai usor de utilizat este HGS, care consta intr-un timbru autocolant care este citit de catre portile de taxare special marcate.
Timbrul HGS poate fi achizitionat de la orice oficiu postal de pe teritoriul Turciei (PTT) in schimbul sumei minime de 35TL, continand un credit de 30 TL. In situatia in care nu aveti posibilitatea de a achizitiona un astfel de timbru autocolant in momentul intrarii pe autostrada, aveti la dispozitie un termen de 7 zile pentru a achizitiona unul, contravaloarea taxei fiind debitata automat.

Pentru a vizualiza contul dumneavoastra si situatia platilor, puteti accesa site-ul hgsmusteri.ptt.gov.tr sau nr. de telefon 4441788.

In situatia in care doriti sa contestati primirea unei amenzi sau efectuarea platilor, va trebui sa completati formularul “OTOYOL GİRİS PLAZASI DÜZELTME FORMU” si sa il transmiteti la adresa de e-mail hgs@ptt.gov.tr

Permisul de conducere auto emis de autoritatile romane este valabil in Turcia.
Pentru perioade mai lungi de sedere este necesara detinerea unui permis de conducere international.

In Turcia, utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor si a aparatelor antiradar este interzisa si este considerata contraventie, fiind pedepsita cu amenzi substantiale si confiscarea aparatului.

In caz de accident usor/cu raniti, autovehiculul nu va fi miscat din loc pana la sosirea organelor de politie. Pentru accidentele care au loc in afara oraselor competenta revine Jandarmeriei.

In caz de accident soldat cu deces, conducatorii auto implicati sunt retinuti pana la data stabilirii vinovatiei de catre autoritatile judiciare.

Este necesara solicitarea unei copii a raportului constatator intocmit de politie.

In situatia in care autovehiculul este imobilizat pentru un timp mai indelungat, inainte sa parasiti teritoriul Turciei este necesar sa se solicite de la autoritatea vamala anularea sau suspendarea inregistrarii autovehiculului pe numele dumneavoastra, in urma careia v-a fost aplicata si o viza speciala in pasaport (la intrarea in Turcia). In urma acestui demers este necesar a vi se elibera un document care sa va permita parasirea teritoriului Turciei, fara autovehiculul respectiv.

Cetatenii romani pot introduce pe teritoriul Republicii Turcia suma maxima de 10.000 USD, suma ce trebuie declarata la punctul de trecere a frontierei.

Datorita legislatiei locale, nu foarte explicita in ceea ce priveste notiunea de „antichitati”, este necesar ca la achizitionarea de obiecte de arta sa solicitati factura si un certificat oficial, care sa ateste ca obiectele respective pot fi exportate legal.
In cazul in care vanzatorul nu ofera acest certificat, este necesar sa va adresati unui unitati a Ministerului Culturii ori unui muzeu, pentru a obtine un astfel de certificat inainte de iesirea din Turcia.

In Turcia, bauturile alcoolice sunt supuse unor restrictii privind vanzarea si publicitatea, acestea fiind comercializate numai in timpul zilei, intre orele 06:00 si 22:00.

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

5 comentarii

  1. Daca masina este condusa de alta persoana decat proprietarul ei, dar proprietarul este in masina la trecerea frontierei cu Turcia, mai este nevoie de imputernicire ??

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.