Conditii de calatorie cu masina: Ucraina

1

Cetatenii romani nu au nevoie de viza de intrare in Ucraina pentru calatorii de scurta sedere cu o durata maxima (dupa caz, insumata) de 90 de zile intr-un interval de 6 luni de la data primei intrari.

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Ucrainei cu un pasaport valabil.

Incepand cu data de 19 decembrie 2013, politia de frontiera ucraineana verifica daca strainii care doresc sa intre pe teritoriul Ucrainei detin resursele financiare necesare pe durata sederii pe teritoriul acestui stat. In conformitate cu noile reglementari locale, orice strain trebuie sa demoostreze ca dispune de o suma de cca. 2.000 Euro / luna, respectiv 400 Euro / saptamana (sau echivalentul in orice alta valuta). Suma minima necesara este de 400 Euro sau echivalentul in alta valuta.

Dovada detinerii mijloacelor financiare se face prin prezentarea: banilor in numerar, dovezii scrise ca fondurile sunt accesibile printr-o banca din Ucraina, cardul de credit / debit, insotit de un extras de cont recent, voucherul turistic, rezervarea si plata cazarii si a altor servicii turistice, scrisori de garantie din partea invitatorului din Ucraina.

Atentie! Aveti grija unde va tineti pasaportul! Exista o frecventa mare a furturilor de pasapoarte pe teritoriul Ucrainei. Va sfatuim sa pastrati pasaportul intr-un loc sigur si nu-l expuneti in mod vizibil. In cazul pierderii pasaportului romanesc sesizati atat biroul local de politie, cat si cel mai apropiat oficiu consular roman.

Efectuati din timp rezervarile la hotel;

Respectati regulile de circulatie;

Efectuati schimburile valutare numai in cadrul caselor de schimb;

Efectuati cumparaturi cu preponderenta din lanturile de magazine cunoscute;

Evitati cartierele marginase ale marilor orase;

Evitati angajarea in discutii cu necunoscuti.

Pastrati documentele, valorile personale, biletele de calatorie, banii si cartile de credit in locuri sigure si nu le expuneti in mod vizibil.

In cazul in care calatoriti cu masina personala, nu tineti bunuri de valoare la vedere in autoturism;

Asigurati masina cu sistem de alarma si incuiati usile atunci cand parasiti autoturismul;

Inainte sa porniti la un drum mai lung, efectuati verificarea tehnica a vehiculului.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor ucrainene, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta locale: 01 – Pompieri, 02 – Politie si 03 – Ambulanta

Atentie! Inainte de a intra in Ucraina trebuie sa incheiati o asigurare medicala pentru intreaga durata a sederii sau tranzitarii teritoriului acestei tari. Asigurarea medicala trebuie sa fie valabila cel putin 7 zile.

Asigurari medicale aditionale se pot incheia si pe teritoriul Ucrainei, la una din filialele agentiei de asigurari „Garant – Kiev” (Tel: (00380-44) 461-92-41, strada Iuria Kotiubinskogo nr. 20).

Va recomandam sa incheiati polite de asigurare medicala si de calatorie, care sa acopere costurile interventiilor medicale, tratamentele necesare si repatrierea medicala.

Pentru a evita eventuale infractiuni, va recomandam sa calatoriti pe timp de zi.

Asigurarea internationala de accidente – Pentru persoanele care se deplaseaza cu autoturismul personal este necesara cartea verde, iar in cazul in care nu este prezent proprietarul, cel care introduce masina in Ucraina trebuie sa prezinte o procura speciala, autentificata la notar.

Atentie! Pe teritoriul Ucrainei, constituie contraventie si se pedepseste cu amenda:

 • Producerea de accidente rutiere din care rezulta victime (cu vatamari corporale de gravitate medie) – intre 3400 – 8500 grivne (340-850 Euro)
 • Parasirea locului accidentului 255-306 grivne (25,5 – 30,6 Euro) sau 30-40 ore de munca in folosul comunitatii sau retinere administrativa pentru o perioada cuprinsa intre 10-15 zile
 • Conducerea sub influenta alcoolului si a substantelor halucinogene, precum si refuzul efectuarii alcool-testului 2550 – 3400 grivne (255-340 Euro) sau suspendarea permisului de conducere pentru un termen intre 1-2 ani sau efectuarea de 40-50 ore de munca in folosul comunitatii sau retinere administrativa pentru o perioada cuprinsa intre 7-10 zile
 • Incalcarea regulilor de circulatie pe drumurile publice, a normelor si standardelor de fabricare, re-echipare si reparare a mijloacelor de transport implicate in accidente cu victime omenesti si alte urmari grave – intre 3400 – 8500 grivne (340-850 Euro)
 • Nepurtarea centurii de siguranta/a castii de protectie – intre 51-85 grivne (5,1 – 8,5 Euro)
 • Depasirea vitezei legale admise :
  • Depasirea cu 20 km a vitezei legale admise – intre 255 – 340 grivne (25,5 – 34 Euro)
  • Depasirea cu 50 km – a vitezei legale admise – 510 – 680 grivne (51-68 Euro)
 • Trecerea pe culoarea rosie a semaforului, neacordarea prioritatii in intersectie, depasirea neregulamentara, pastrarea distantei regulamentare in mers si nesemnalizarea schimbarii directiei de mers – 425 – 510 grivne (42,5 – 51 Euro)
 • Folosirea telefonului mobil in mers, fara utilizarea sistemului hands free – 425 – 510 grivne (42,5 – 51 Euro)

Starea drumurilor din Ucraina este in general buna.

Viteza maxima admisa in localitate este de 60 km/h, iar in afara localitatii este de 80Km/h.

Centura de siguranta este obligatorie.

Parcarile cu plata au preturi ce oscileaza intre 2-10 grivne/h. Pe timpul noptii este indicata parcarea in spatiile amenajate si dotate cu paza.

Permisul de conducere eliberat de autoritatile romane este valabil in Ucraina.

Atentie! Autovehiculul nu va fi miscat din loc, indiferent de natura si gravitatea acestuia, pana la sosirea echipajului de politie.

Accidentele auto trebuie anuntate Biroului de Asigurare Kiev, la telefonul 044-2277184/2270189.

Atentie! Solicitati autoritatilor vamale formularele pentru declaratia vamala la intrarea sau/si pe timpul sederii pe teritoriul Ucrainei!
Dupa completarea declaratiei, aceasta va fi stampilata de organele vamale.
Atentie! Pastrati declaratia vamala pana la iesirea de pe teritoriul Ucrainei.
Declaratia vamala se completeaza in cazul introducerii pe teritoriul Ucraine de: 

 • autoturisme proprietate personala sau apartinand institutiilor de stat si altor persoane juridice romane;
 • bunuri si valori de mare valoare;
 • medicamente sau substante psihotrope, medicamente si substante cu efect narcotic, produse chimice speciale, metale radioactive, substante care necesita un regim special de autorizare si transport etc;
 • arme, munitii si explozibili;
 • obiecte de flora sau fauna;
 • bunuri de import-export sau orice alte obiecte supuse taxarii.

In cazul unor obiecte cu valoare artistica sau de patrimoniu este absolut necesara o dovada din partea autoritatilor romane competente care sa ateste provenienta, proprietarul si scopul transportului..

Este permisa intrarea pe teritoriul Ucrainei cu un litru de alcool si doua cartuse de tigari.

Este interzisa introducerea produselor alimentare nepreparate din carne si derivate din aceasta

Este interzisa introducerea de carti si tiparituri;

Atentie! Este interzisa scoaterea din Ucraina a icoanelor, tablourilor vechi, bijuteriilor si a altor obiecte de arta sau de patrimoniu.

La introducerea si iesirea in/din Ucraina a sumelor de bani in valuta aveti in vedere:
Persoanele fizice (rezidente si nerezidente) si juridice au dreptul sa introduca in Ucraina si sa scoata de pe teritoriul acestei tari sume de bani care nu depasesc echivalentul a 10.000 Euro, fara sa mentioneze sumele detinute in Declaratia vamala si fara sa prezinte documentele doveditoare;

Persoanele fizice (rezidente si nerezidente) si juridice au dreptul sa introduca si sa scoata de pe teritoriul Ucrainei sume de bani care depasesc echivalentul a 10.000 Euro, cu mentionarea sumei de bani in Declaratia vamala si prezentarea documentului bancar de provenienta.

In cazul transferului de bani prin posta (inclusiv transfer de bani on-line):
Persoanele fizice si juridice (cu exceptia bancilor) au dreptul sa efectueze transferuri de bani prin posta sau on-line, insa suma transferata nu trebuie sa depaseasca echivalentul a 300 Euro.

Transferul bancar al sumelor de bani in valuta obtinute de persoanele nerezidente in Ucraina din salarii nu este restrictionat. Asemenea transferuri vor fi efectuate printr-o banca imputernicita de stat prin prezentarea documentelor ce confirma sursele de provenienta ale acestora.

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

Un comentariu

 1. serban valentin on

  cat am drept de sedere cu masina personala in ucraina?fara masina stiu ca am drept de sedere 90 de zila in 6 luni,dar nu stiu daca regula se aplica in cazul in care calatoresti cu masina cu numere de romania,concre cat am drept de circulatie cu masina personala?multumesc

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.