Conditii de calatorie cu masina: Ungaria

1

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Ungaria.

Intrarea in Ungaria este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate.

Ungaria nu este considerata o tara de risc pentru turistii straini.
Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Pastrati in locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie banii, cartile de credit si nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini.
Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

In cazul pierderii pasaportului sau a altor documente se recomanda contactarea politiei, obtinerea unei adeverinte care sa ateste pierderea/furtul pasaportului si, apoi, prezentarea la ambasada pentru intocmirea unui titlu de calatorie cu care sa se poata deplasa in tara.
In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor ungare, apelati numarul de urgenta 112.

Atentie! Daca sunati din greseala la 112, nu inchideti! In caz contrar, vi se poate trimite o masina in locul in care va aflati, pentru a vedea daca totul este in regula!

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam sa contactati politia locala precum si cel mai apropiat oficiu consular roman.

Asigurarea medicala este obligatorie in Ungaria.

Este bine ca asigurarea medicala suplimentara sa fie valabila in toate tarile. In baza unei asemenea asigurari, facultative, aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de tranzit.

Va recomandam sa va incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie. Aceasta are valabilitate in toate tarile si poate sa acopere de la riscurile de baza (imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau in caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc.

Atentie: Pentru siguranta traficului rutier, politia locala efectueaza controale amanuntite pe drumurile nationale din Ungaria. Principalele reguli supuse verificarilor sunt:
Folosirea fazei de intalnire pe drumurile publice, in afara localitatilor, este obligatorie;

Centura de siguranta: Este obligatorie cuplarea acesteia.

Folosirea telefonului mobil la volan: Este interzisa.

Aparatele anti-radar si de detectare a radarului: Este interzisa utilizarea acestora, politia ungara amendand utilizatorii si confiscand aparatele.

Statiile de emisie-receptie: In afara celor autorizate si folosite de transportatori, este interzisa utilizarea acestora.

Parcarea: Este permisa in locurile special amenajate. Taxele de parcare sunt cuprinse intre 180 – 600 forinti/ora. La unitatile hoteliere cu parcare proprie, taxa este cuprinsa intre 16–25 euro / zi.

Permisul de conducere romanesc este valabil in Ungaria.
Taxa de autostrada se plateste pentru toate autostrazile: M1, M3, M5, M6 si M7 – prin achizitionarea inaintea intrarii pe autostrada, de la orice statie de benzina, a vignetei pentru categoria de vehicul si perioada corespunzatoare.

Amenzile contraventionale aplicate pentru incalcarea regulilor de circulatie rutiera se pot achita la unitatile postale din Ungaria, pe baza cecului primit cu ocazia constatarii si aplicarii sanctiunii de catre politia rutiera sau prin transfer bancar, in baza procesului verbal intocmit de politia rutiera. Se recomanda achitarea acestei amenzi imediat la agentii de politie constatatori.

Atragem atentia asupra majorarii cuantumului amenzilor pentru nefolosirea centurii de siguranta, depasirea vitezei legale, trecerea pe culoarea rosie a semaforului si conducerea sub influenta bauturilor alcoolice. Politia poate impune achitarea pe loc a amenzii, valoarea acesteia fiind cuprinsa intre 10.000 si 300.000 HUF.

Autovehiculul poate fi retinut fara alta hotarare scrisa, pana la momentul efectuarii platii amenzii aplicate.

Daca se stabileste ca soferul sau proprietarul vehiculului are o amenda administrativa neachitata, organele de politie care efectueaza controlul rutier vor dispune retinerea vehiculului.

Reprezentantul autoritatii va prezenta in scris in limbile maghiara, engleza, germana si rusa detaliile referitoare la amenda contraventionala, locul stabilit pentru stationarea vehiculului si ruta prin care se poate ajunge acolo.

Informatii privind starea drumurilor/evenimente rutiere din Ungaria pot fi accesate la adresa http://www.utinform.hu

Taxa de utilizare a drumurilor (Matrica) se achizitioneaza pentru o singura calatorie, intr-o singura directie de deplasare, la reprezentantele Serviciului National de Achitare a Taxei de Drum, respectiv la reteaua de distributie (de ex., la benzinarii). Matrica (vigneta) se poate achizitiona si pe internet de pe site-ul www.hu-go.hu, care dispune si de variante in mai multe limbi straine, inclusiv in limba romana.

Potrivit legii, verificarea achitarii taxei de drum si stabilirea sanctiunilor referitoare la neachitarea acestea intra in competenta politiei.

Regimul produselor din tutun si al bauturilor alcoolice:

In Ungaria este permisa introducerea tigarilor timbrate si a bauturilor alcoolice in limita urmatoarelor cantitati:

  • Tigarete – 800 bucati
  • Trabucuri – 200 bucati
  • Tigari de foi – 400 bucati
  • Tutun pentru consum – 1000g
  • Bere – 110 litri
  • Bauturi slab alcoolizate – 20 litri
  • Bauturi spirtoase – 10 litri
  • Vin si sampanie – 90 de litri (din care sampanie maxim 60 litri)

Cantitatile care depasesc aceasta limita trebuie declarate la intrarea pe teritoriul Ungariei, fiind obligatorie achitarea unor accize, dupa care pe tigarile respective se aplica timbre speciale.
In cazul tigarilor de provenienta extra-comunitara (prevazute cu timbre fiscale ale unor state terte fata de Uniunea Europeana), precum si al tigarilor netimbrate achizitionate in regim de duty-free (numai daca sunt insotite de chitanta doveditoare in acest sens), limita maxima admisibila este de doar 40 bucati de o persoana avand varsta de peste 17 ani. In aceste doua cazuri, nu este permisa introducerea de cantitati suplimentare cu plata unor accize.
Incalcarea acestor obligatii se sanctioneaza contraventional in Ungaria si se confisca marfurile carora nu li s-a aplicat acciza in mod corespunzator.
Legislatia ungara permite chiar sechestrarea de catre autoritatile de control (Autoritatea Nationala Vamala si Fiscala, prin agentii fiscali din teritoriu) a mijloacelor de transport in care sunt depistate tigarile ce depasesc limita admisibila, pana la plata amenzilor aferente. Mai multe detalii – Autoritatea Nationala Vamala si Fiscala a Ungariei (www.nav.gov.hu).
Este interzisa introducerea in Ungaria a oricaror cantitati de bauturi alcoolice fabricate artizanal, respectiv in conditiile in care producatorul nu detine o autorizatie corespunzatoare, iar recipientele nu sunt sigilate cu timbre fiscale (de exemplu, nu este admisa introducerea de “tuica” produsa in gospodariile particulare). Incalcarea acestor norme prohibitive atrage aceleasi sanctiuni: confiscarea produselor si aplicarea unei amenzi contraventionale cu posibilitatea sechestrarii autoturismului pana la plata amenzii.

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

Un comentariu

  1. Pingback: Programul tuturor targurilor de Craciun din Viena | Vacanta Cu Masina

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.