Locuri de descoperit in Romania: Lacul fantoma si Podul lui Dumnezeu

0

In cazul multora dintre voi, Baia de Arama nu va spune multe, iar Ponoarele nici atat. Ce sa mai vorbim despre Campul de lapiezuri, Podul lui Dumnezeu, Padurea de Liliac ori Lacul “fantoma”?  

Ponoarele este o comuna aflata la circa 5 km sud de oraselul Baia de Arama, ambele din judetul Mehedinti. Un judet insuficient pus in valoare din punct de vedere turistic si care, ca si vecinul sau la fel de putin exploatat, Caras-Severin, ascunde o multime de obiective care merita cu prisosinta vizitate si cunoscute.

Un asemenea loc este comuna Ponoarele, din zona de deal si munte a nordului judetului, o localitate ce are norocul sa detina, pe teritoriul sau, cateva dintre cele mai inedite obiective turistice din tara.

Lacul care este si totusi nu-i

Fantomaticul lac Zatonul Mare

Fantomaticul lac Zatonul Mare

Sa incepem cu Lacul Zaton sau Zatonul Mare: chiar e destul de mare (2 km patrati), frumos, apare pe toate hartile, te gandesti ca un lac intre munti cu siguranta creaza o imagine frumoasa, numai ca, atunci cand ajungi acolo, s-ar putea sa-l cauti mult si bine. Ai toate sansele sa nu-l gasesti, mai ales intr-o vara mai secetoasa. Ori, cel mult, sa dai peste o baltoaca. Nu, lacul nu se evapora, ci se scurge in pamant. Mai exact intr-o pestera – Pestera Ponoarele, ce face legatura cu un alt lacusor la fel de invizibil de multe ori: Zatonul Mic. Aveti toate sansele sa gasiti lacurile la locul lor mai ales in toamnele ploioase ori primavara, dupa topirea zapezilor, dar si vara, in anii mai ploiosi.

Pestera dintre lacuri

Pestera Ponoarele

Pestera Ponoarele

Cum spuneam, intre cele doua lacuri se afla Pestera Ponoarele, care chiar face legatura intre Zatonul Mare si Zatonul Mic. Are circa 800 de metri lungime si este neamenajata, ceea ce-i da un farmec in plus – de aceea, insa, ar fi bine sa va aventurati in strafundurile ei doar cu echipament adecvat si ghid profesionist. Uneori, pestera este inundata de apele Lacului Zaton, asa ca o vizita spre mijlocul pesterii este cam periculoasa. Mai bine va multumiti sa vizitati prima parte a pesterii, pana unde ajunge lumina naturala. Nu de alta, dar legendele locului spun ca insusi Diavolul a locuit in aceasta pestera. In plus, in pestera locuieste si o colonie de lilieci.

Podul unicat in lume

Podul lui Dumnezeu

Podul lui Dumnezeu

Si cine putea sa-l alunge pe Diavol din pestera, daca nu Dumnezeu Insusi? Legenda spune ca oamenii nu puteau trece prin zona, de frica Diavolului. Dumnezeu l-a alungat, dand o palma tavanului pesterii, care s-a prabusit, ceea ce l-a speriat pe Diavol si l-a facut sa fuga din pestera, pe la Lacul Zaton (de aceea acolo exista si Stanca Dracului). Prabusirea tavanului pesterii a lasat in urma insa o arcada de piatra, exact ca un pod. Un pod natural, din piatra – Podul lui Dumnezeu. Este cel mai mare asemenea pod natural din Romania, al doilea din Europa si singurul din lume deschis traficului rutier – pe Podul lui Dumnezeu trece DJ 670, ce face legatura intre DN 67D (Baia de Arama) si DN 67 (localitatea Malovat, in apropiere de Drobeta Turnu Severin).

Printre lapiezuri si liliac

Zona Ponoarele se bucura si de prezenta unor adevarate campuri de lapiezuri – forme de relief din calcar, sapate de ape. Aici se afla cel mai impresionant fenomen de acest fel din Romania. Dar primavara, de departe, unul dintre cele mai interesante locuri de aici devine Padurea de Liliac. Este chiar o padure de flori de liliac, ce se intinde pe 20 de hectare – o rezervatie botanica, unicat in tara. Veti gasi nu doar liliac, ci si visini turcesti, frasinica si lalele negre. In padure exista si ceva ce putini va doriti sa vedeti cu adevarat: vipere si scorpioni. Dar daca nu va abateti de la poteci, nu veti avea asemenea intalniri.

La sfarsit de aprilie sau inceput de mai, in Ponoarele are loc si un festival al liliacului – o manifestare folclorica, pentru cei interesati.

Imprejurimi

Pitorescul DJ670

Pitorescul DJ670

Zona inca nu este dezvoltata din punct de vedre turistic, asa ca nu aveti – deocamdata – prea multe locuri de cazare in Ponoarele. Cazati-va totusi in zona, pentru ca aveti destule de vizitat, nu doar in Ponoarele, mai ales ca sunteti cu masina. La fel de bine puteti merge si pe Valea Cernei, pana in satul Cerna ori chiar pana la Lacul lui Iovan (sau Acumulare Cerna) si barajul de acolo, dar si la Baile Herculane, Manastirea Tismana, Targu Jiu ori chiar Defileul (ori Cazanele) Dunarii. Va recomandam sa strabateti si DJ 670, pana la Malovat – bun si foarte bun din punct de vedere al asfaltului si extrem de pitoresc din punct de vedere al peisajului.

Sa aveti drumuri bune si frumoase!

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.