Cu masina prin Cazanele Dunarii

1

Intr-adevar, pentru cea mai mare parte a locuitorilor tarii, nu este o destinatie chiar apropiata, dar un drum prin Defileul Dunarii cu masina merita tot efortul. Si toata benzina.

Nici macar bucurestenii nu se prea incumeta sa faca acest drum, desi pentru ei destinatia nu este foarte indepartata, iar drumul este chiar bun. Poate insa obiectivele din zona ii vor face mai receptivi. In primul rand, peisajul este atractia principala. Locul prin care Dunarea taie Carpatii Sudici, impartindu-i intre Romania si Serbia, ofera privelisti spectaculoase, pe zeci de kilometri. In unele locuri, cunoscute drept Cazanele Mici si Cazanele Mari ale Dunarii, fluviul se ingusteaza pana la 200-300 de metri, fiind marginit de pereti stancosi si verticali, cu drumurile ce serpuiesc pe langa cele doua maluri.

Apoi puteti admira statuia lui Decebal, sculptata in piatra, avand o inaltime de 55 de metri – este cea mai mare sculptura de acest fel din Europa. Aceasta a fost realizata intre anii 1994-2004, la initiativa si cu finantarea omului de afaceri de origine romana Iosif Constantin Dragan (fondatorul Butan Gas), decedat in 2008, la varsta de 91 de ani.

Puteti vedea, de asemenea, Portile de Fier si, ca sa nu va intoarceti pe acelasi drum, puteti ocoli prin Muntii Banatului si sa mergeti de-a lungul Cheilor Nerei, unde printre altele aveti ocazia sa vizitati cascada considerata a fi cea mai frumoasa din lume: Cascada Bigar.

Drumul pana in mijlocul Defileului Dunarii, luand ca punct de plecare Bucuresti, are o lungime de circa 400 de kilometri, pe ruta Pitesti – Slatina – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Orsova. Drumul este bun si foarte bun, mai putin pe ultimii 40 de kilometri, dupa Orsova, dar si acesta este acceptabil.

In mod normal, va puteti intoarce pe o alta ruta, prin Moldova Veche – Oravita – Cheile Nerei – Orsova, ceea ce inseamna un ocol de circa 200 de kilometri, dar care cu siguranta merita facut. Drumul este foarte frumos si foarte bun din punct de vedere al calitatii, cu exceptia  catorva kilometri chiar in Defileul Dunarii, unde exista si portiuni fara asfalt, fiind in lucru, si a altor 10 kilometri, inainte de Oravita, unde este plin de gropi si petice. De la Oravita la Orsova insa drumul este perfect. Distanta totala parcursa astfel, din Bucuresti, ar fi de 1000 de kilometri, foarte greu de facut intr-o singura zi, dar ideal de facut intr-un weekend.

Momentan, insa, drumul spre Moldova Veche este inchis intre Svinita si Berzasca, pe DN 57, din cauza unor alunecari de teren in zona, pana la o data inca incerta.

 

 

Share.

Un comentariu

  1. Pingback: Lacul fantoma si Podul lui Dumnezeu | Vacanta Cu Masina

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.