Locuri de descoperit in Romania: Piatra Secuiului, Rimetea

0

Piatra Secuiului este un masiv calcaros ce domina Depresiunea Trascaului (la sud-vest de Turda). Un masiv cum nu gasesti prea des in Romania, ce ofera o priveliste de vis atat de la poalele sale, cat si din varf. Piatra Secuiului nu este insa un munte stiut de prea multa lume, din simplul motiv ca nu este vizibil de pe niciun drum national. Ceea ce, poate, nu e neaparat rau.

Piatra Secuiului poate fi admirata in toata splendoarea sa de pe DJ 107M, intre Aiud (DN1) si comuna Buru (DN75). Un drum judetean in general foarte bun, ce va poarta, pe cei peste 30 de km, in linii drepte pe kilometri intregi de zona plana, dar cu privelisti deosebite spre crestele montane din stanga si din dreapta drumului.

Piatra Secuiului este cea care domina intreaga regiune, dar care isi lasa umbra mai ales peste frumoasa localitate de la poalele sale – Rimetea (ori Rametea, pe unele harti, sau Torocko, in maghiara), acolo unde Soarele rasare de doua ori. Comuna este formata cam 100% din populatie de etnie maghiara, dar care stie sa aprecieze turistul – mai ales ca localitatea se bazeaza foarte mult pe turism. Si are si de ce. In Rimetea veti intalni unele dintre cele mai frumoase si mai bine pastrate case traditionale din Romania, datand din secolele 17-19. De altfel, intreaga asezare este aproape un muzeu gratuit in aer liber. Rimetea a fost distinsa, in 1999, cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material, fiind singura localitate din Romania premiata cu aceasta distinctie, iar din anul 2000 Rimetea este declarata zona arhitecturala si urbana protejata.

piatra-secuiului-rimetea-13

Dar nu e obligatoriu sa va cazati aici. O puteti face in oricare din satele din zona ori chiar in Aiud sau Turda, pentru ca oricum aveti ce vedea in zona (amintim doar Cheile Turzii si Salina Turda, plus ca si Turda este un orasel frumos). Trebuie insa sa urcati pe Piatra Secuiului, daca tot ati ajuns la Rimetea, pentru ca privelistea de sus este si mai spectaculoasa. Traseul spre varful cu altitudinea de 1.128 metri porneste din Rimetea (marcaj cruce albastra), iar de sus, ca sa fie treaba completa, traseul coboara in satul Coltesti (unde exista si Cetatea Trascaului), la 4 km distanta de Rimetea, la care trebuie sa te intorci pe jos. In total sunt circa 10 km de traseu – 3 la urcat (nici macar foarte dificili), 3 de coborat si 4 de mers in zona plana.

cheile valisoarei-muntii trascau

Cheile Valisoarei, Muntii Trascau

 Problema maghiara

E clar ca multi s-ar putea simti oarecum inconfortabil intr-o localitate in care toata lumea vorbeste maghiara, dar – cum spuneam – oamenii locului stiu sa aprecieze turistul si vor vorbi si in romana, daca o stiu (si daca nu o vor face – deh, au si ungurii haiterii lor). S-ar putea insa sa te deranjeze mai tare faptul ca sus, in varful Pietrei Secuilor, vei intalni doua mari borne de beton, vopsite in tricolorul Ungariei. Asta insa nu se intampla tot timpul: alteori, bornele sunt vopsite in tricolorul romanesc – in functie de disponibilitatea pentru urcat si pentru vopsit a reprezentantilor fiecareia dintre cele doua tabere.

Piatra Secuiului

Piatra Secuiului

Ai dreptate, nu-i deloc normal sa gasesti acolo steagul Ungariei, chiar daca muntele se cheama Piatra Secuilor (aici se ascundeau in trecut secuii din sat, cand veneau dusmanii). Dar asta n-ar trebui sa te enerveze atat de tare incat sa nu observi minunata priveliste care ti se ofera de sus sau sa te faca sa nu mai urci. In plus, daca esti sigur ca o asemenea posibilitate te va scoate din sarite, nu te impiedica nimeni sa pleci cu trei sprayuri de vopsea dupa tine. Multi iti vor fi recunoscatori. Sau, la final, ca tot esti aproape, da o fuga pana la Blaj si viziteaza Campia Libertatii si parcul Avram Iancu.

Insa, oricum ar sta lucrurile, trebuie sa vizitezi la pas Rimetea, sa te pierzi pe stradutele sale pentru a admira in voie casele localnicilor si sa mananci un gulas la Conacul Secuilor.

Sa aveti drumuri bune si frumoase!

 

 

 

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.