Turda este al doilea cel mai mare municipiu din judetul Cluj si tot al doilea centru turistic al judetului. Si asta mai ales datorita celor doua mari atractii ce-i poarta numele: Cheile Turzii si Salina Turda.
Asta nu inseamna, insa, ca orasul in sine este urat. Dimpotriva! Are un centru vechi mic, dar cochet, bine ingrijit, frumos, curat si bine pus in valoare.
Dar, evident, atractia principala a orasului este Salina Turda, de care a auzit cam toata lumea. Este cea mai frumoasa salina din Romania si una dintre cele mai interesante din Europa. Si, sincer, oricate fotografii ai vedea din salina, nimic nu poate inlocui vizita la fata locului. Asadar, cand ai drum prin Ardeal, fa-ti un pustiu de bine si fa-i o vizita.
Pe scurt, in salina se intra prin strada Aleea Durgaului, pe aici fiind intrarea principala. Mai exista o intrare si prin spate, prin Strada Salinelor 54B, mai putin aglomerata – care era de fapt singura intrare pana la modernizarea salinei – prin galeria Franz Josef. Singurul incovenient al intrarii secundare este ca lungimea acestei galerii este de circa 900 de metri, ce trebuie parcursi pe jos. Dar parca are mai mult farmec decat intrarea modernizata.
Taxa de vizitare este de 20 de lei pentru adulti, 10 lei pentru copii, elevi si studenti si 12 lei pentru pensionari, salina fiind deschisa zilnic, intre orele 9.00-17.00, ultimul vizitator putand intra, insa, la ora 16.00. Veti plati si pentru parcare – 5 lei pentru autoturisme, 10 lei pentru microbuze.
Subteranele salinei va vor lasa sigur cu gura cascata si un pic sarata. Mai ales cand veti descoperi lumea din adancuri. Totusi, ca orice spatiu inchis, nu este tocmai recomandat persoanelor foarte claustrofobe.
Inchideti cu Cheile
Al doilea obiectiv turistic, de data asta verde (sau ruginiu, toamna), este amplasat in afara orasului: Cheile Turzii. Situate la circa 15 km de centrul orasului, la Cheile Turzii se ajunge usor: tineti DN 75 spre Campeni, treceti prin localitatea Mihai Viteazu, la iesire virati dreapta spre satul Cheia, pe DJ 103G, iar dupa ce treceti de o cariera aflata pe stanga, in prima intersectie – unde veti gasi deja o parcare – tineti un pic stanga si mai mergeti, pe un drum prost, curbat si in vale, inca 1,2 km.
Veti ajunga la Cabana Cheile Turzii, de unde incepe incursiunea pe jos. Cheile in sine, sapate in timp de raul Hasdate, sunt spectaculoase si trebuie strabatute la picior – de altfel, e singura modalitate. Nu-i mare scofala: nici 2 km, ca sa strabati intreg defileul de la un capat la altul, ceea ce iti ia maxim 2 ore dus-intors, cu tot cu pauze de sedinte foto. Traseul nu este dificil, dar e bine sa fiti dotati cu incaltaminte care macar sa nu aiba talpa neteda. Exista o taxa de intrare, de 4 lei pentru adulti si 2 lei pentru copii, dar numai in sezon, adica in perioada mai-septembrie.
Dar, daca tot sunteti aici, merita sa faceti si traseul de sus, mai exact „Circuitul crestelor cheilor pe ambii versanti” (marcaj cercul rosu). Acesta dureaza cam 5 ore, dar privelistea de sus asupra Cheilor si a intregii zone va merita timpul si efortul depus.
Cele doua obiective – salina si cheile – se pot face si intr-o singura zi, in forta, dar daca tot veniti de la niste ore de condus departare, ar fi indicat sa va cazati prin zona si sa acordati excursiei macar doua zile – cate una pentru fiecare obiectiv, pentru a savura din plin farmecul acestora.
Sa aveti drumuri bune si frumoase!
Un comentariu
Pingback: Locuri de descoperit in Romania: Piatra Secuiului, Rimetea | Vacanta Cu Masina