Schengen – o localitate mica, dar cu o insemnatate uriasa

0

Spatiul Schengen, acea zona formata din zeci de state europene care, printr-un acord, au eliminat controalele la granitele terestre si in care doreste si Romania (plus Bulgaria) sa adere, dar nu este primita, isi are numele de la oraselul in care acordul cu pricina a fost semnat.

Schengen este o micuta localitate din Luxemburg, are aproximativ 1.500 de locuitori si se afla la granita dintre trei state: Luxemburg, Germania si Franta. Locuitorii din zona au stiut aproape dintotdeauna cum sa gestioneze calatoria peste cele trei granite, de aceea a si fost ales ca model si loc de semnare a acordului de libera circulatie devenit atat de cunoscut  acum.

 

Acordul a fost semnat pe 14 iunie 1985 de cinci din cele 10 state care formau atunci Comunitatea Economica Europeana (actuala UE), respectiv Franta, Germania, Belgia, Olanda si Luxemburg – ultimele trei avand deja un acord in acest sens, cand au format Uniunea Economica Benelux.

Acordul a fost semnat la bordul navei Princess Marie-Astrid, pe raul Moselle, care strabate localitatea Schengen si pe care se intalnesc granitele celor trei state. De altfel, acordul a fost semnat de reprezentantii celor 5 state in timp ce nava se afla in miscare pe raul Moselle. Camera navei in care se aflau cei 5 reprezentanti avea ferestrele acoperite, astfel incat semnatarii sa nu stie locatia exacta in care se afla nava in momentul in care isi puneau semnaturile pe acordul care avea sa schimbe Europa.

schengen (5 of 23)

Semnarea Acordului Schengen: Catherine Lalumière (France), Waldemar Schreckenberger (Germany), Paul De Keersmaeker (Belgium), Robert Goebbels (Luxemburg) & Wim van Eekelen (Netherland)

 

In prezent, spatiul Schengen numara 26 de state membre, iar acordul permite calatoria fara bariere a peste 400 de milioane de europeni.

Schengen este o localitate-simbol a Europei moderne de astazi si, daca te afli prin zona cu masina, merita sa dai o fuga pe acolo. Este interesant ca, in doar 1,6 kilometri, sa mergi, pe jos, prin trei tari: pleci din Franta, traversezi Luxemburgul si apoi ajungi in Germania. La fel de interesant este sa degusti din vinurile sale premiate, obtinute din struguri cultivati tot in cele trei tari.

Exista si un muzeu al Europei in Schengen, dar si o multime de monumente in aer liber, inclusiv bucati din Zidul Berlinului, toate in legatura cu formarea Uniunii Europene de azi si a spargerii granitelor fizice ori politice dintre europeni – capitol la care, dupa cum o demonstreaza realitatea, mai sunt multe de facut.

Drumuri bune si frumoase!

Text: Mircea DOAGA; Foto: Tatiana ALEXANDRU

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.