Toate drumurile duc la… Salonic

0

Salonic – sau Thessaloniki, asa cum il veti gasi pe indicatoarele rutiere – este al doilea oras nu doar ca marime al Greciei, dar si din punct de vedere al frumusetii. Data fiind distanta relativ scurta fata de Romania, mai ales fata de sudul tarii, Salonicul merita vizitat pentru un weekend ori macar pentru o zi, daca va aflati in drum spre ori dinspre vreo statiune greceasca.

Indiferent din ce zona a tarii ati merge spre Salonic, in general aveti cel putin doua variante de traseu. Si, cum tuturor ne place sa conducem, sa vedem locuri si sosele noi si sa nu ne intoarcem pe acelasi drum pe care plecam spre destinatie, puteti incerca ambele variante, distantele fiind cam aceleasi.

De exemplu, pentru cei din zona de sud, nordica ori centrala a tarii, iesirea din Romania se va face pe la Ruse. De aici pana la Salonic aveti varianta prin centrul Bulgariei, pe ruta Veliko Tarnovo – Haskovo – punctul de trecere a frontierei Makaza – Komotini (Grecia) si de aici intrati pe Autostrada A2 Egnatia Edos, pana la Salonic. In general veti merge insa pe drum de munte si pe niciun kilometru de autostrada in Bulgaria

Ca distanta, de la Ruse pana la Salonic, aveti de parcurs in jur de 660 de kilometri. Atentie, insa! Recomandat este ca, pe acest traseu, sa alegeti sa mergeti doar pe drumul national bulgaresc 5 – Drumul European E85 -, care leaga Ruse de Makaza, nicidecum pe scurtaturile pe care va poate trimite GPS-ul sau Google Maps.

Una dintre variantele putin mai scurte ar putea fi pe drumul bulgaresc 55, de la Veliko Tarnovo, dar daca procedati asa, nu folositi drumul local 5007 de la Gurkovo ori Nikolaevo pana la Stara Zagora, unde veti intra din nou pe drumul principal 5 (E85), asa cum va sugereaza Google Maps. Continuati pe drumul national 55 pana la Nova Zagora, dupa care intrati pe Autostrada A1 Trakiya si iesiti la Zagore/Stara Zagora, pe acelasi drum principal 5 (E85), precum aici.

La intoarcere din Salonic, folositi varianta „clasica” prin Sofia. Recomandare: In apropiere de Sofia, la Draghicevo, continuati spre Sofia pe Autostrada A6 Lyulin si apoi pe centura de nord a capitalei Bulgariei, care e mai libera. Puteti, de asemenea, ca de pe A6 sa intrati si pe centura de sud, care s-ar putea sa fie pe anumite portiuni mai aglomerata, sau direct prin Sofia. Aceasta varianta are o lungiume de circa 625 de kilometri (Salonic – Ruse), din care circa 250 de km pe autostrada.

La intrarea din Grecia in Bulgaria, pe la Kulata, drumul va face un mic ocol pe la Chuchuligovo – Petrich, din cauza ca pe portiunea din drumul principal DN1 (E79), intre Kulata si Novo Delchevo se lucreaza la autostrada ce va lega Sofia de Grecia.

Daca, de exemplu, veniti din Constanta, aveti la dispozitie 3 variante: doua – cele de mai sus, prin Ruse, iar una, cea mai scurta, pe ruta Negru Voda (DN38) – Dobrich – Varna – Autostrada A2 Hemus – iesire la Zlatina/Provadia – DN 208 – Karnobat – Autostrada A1 Trakiya – iesire Zagore – Haskovo – Makaza – Komotini (Grecia) – Autostrada A2 Egnatia Odos. Drumul are 836 de kilometri, din care aproape jumatate pe autostrada.

Daca veniti din vestul tarii, aveti, de asemenea, doua variante. Prima varianta este prin Serbia si Macedonia (pe ruta Moravita – Kovin – Paracin – Nis – Skopje – Gevgelija – Salonic), cu o lungime de 755 km, din care doua treimi pe autostrada.

La intoarcere puteti opta pentru a doua varoianta, respectiv ruta Salonic – Sofia – Botevgrad – Vratsa – Montana – Belotintsi – Vidin – Calafat – Drobeta Turnu Severin – Lugoj, taversand astfel noul pod Calafat – Vidin. Ruta este mai lunga, de circa 890 de kilometri, din care doar aproximativ un sfert pe autostrada. Si in acest caz este recomandat sa urmati drumul principal intre Sofia si Vidin, respectiv Autostrada A2 Hemus intre Sofia si Botevgrad, apoi DN 1 bulgaresc (E79), pana la Vidin.

Exista si o varianta mai scurta intre Sofia si Vidin, care scurteaza taseul cu aproape 70 de kilometri, respectiv de la Sofia pe DN 81 pana la Montana, respectiv DN 112 intre Montana si Vidin, insa drumul este ceva mai prost si mai direct prin munte.

Cat despre ce anume puteti vedea in Salnic, sa lasam fotografiile sa vorbeasca.

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.