Conditii de calatorie cu masina: Belarus

0

La frontiera

Intrarea in Belarus se face doar cu pasaportul si este necesara  obtinerea vizei de intrare.

Viza poate fi obtinuta numai la Ambasada Republicii Belarus la Bucuresti.

Este necesara detinerea de documente care atesta scopul declarat al calatoriei (invitatie, rezervare de servicii turistice, voucher, bilete de calatorie, asigurare medicala, carte verde etc.);

Este necesara detinerea mijloacelor financiare necesare acoperirii cheltuielilor pe durata calatoriei. Pentru o sedere de pana intr-o luna, trebuie sa detineti cel putin 1 unitate de baza pentru fiecare zi de sedere, iar daca tranzitati teritoriul Belarus trebuie sa detineti cel putin 5 unitati de baza. O unitate de baza = 31.000 ruble belaruse = cca 15 USD.

Reguli foarte stricte de tranzit

In cazul in care aveti doar viza de tranzit, aveti la dispozitie 48 de ore sa traversati teritoriul Belarusului, cu exceptia situatiilor neprevazute (calamitati naturale care perturbeaza circulatia pe drumurile publice a mijloacelor de transport, starea de sanatate, numai daca aceasta a fost constatata de un medic din R. Belarus, cand este nevoie de transbordarea dintr-un mijloc de transport in altul si cazul fortuit).

Pentru obtinerea acestui tip de viza, trebuie sa aveti obtinuta anterior o viza valabila a unui stat riveran, care sa justifice tranzitul (de exemplu Rusia).

In cazul tranzitului cu masina sunteti obligat sa folositi un itinerariu prestabilit, doar pe drumurile europene. Opririle pentru odihna se pot realiza numai pe traseul acestora.

Atentie!

Avand in vedere functionarea Spatiului Economic Unic – Rusia-Belarus-Kazahstan si a Statului Unional Rusia-Belarus, se poate intra in R. Belarus, dinspre Rusia, fara control de frontiera. La iesirea din R. Belarus, insa, catre Ucraina, Polonia, Letonia sau Lituania, cetateanul roman trebuie sa prezinte viza corespunzatoare emisa de autoritatile belaruse .

In cazul in care nu aveti aceasta viza aplicata in pasaport, nu vi se va permite iesirea din tara.

Misiunea diplomatica a Romaniei nu poate interveni pe langa autoritatile belaruse de frontiera pentru a permite intrare sau iesirea din aceasta tara a cetatenilor romani care nu poseda documentele conforme legii belaruse.

Legislatia Republicii Belarus in materia strainilor este foarte stricta si prevede sanctiuni administrative sau penale, urmate de expulzarea din tara. Cetateanul strain poate fi expulzat in cazul in care autoritatile locale apreciaza ca acesta pune in pericol siguranta nationala, ordinea de drept, bunele moravuri, sanatatea populatiei, drepturile si libertatile cetatenilor R. Belarus si ale cetatenilor altor state.

Nu aduceti critici, in mod deschis si in public asupra realitatilor din R. Belarus si nu participati, chiar involuntar, la actiuni sau demonstratii de strada ale opozitiei.

Belarus este o tara relativ sigura din punctul de vedere al criminalitatii.

Cele mai des intalnite infractiuni savarsite asupra cetatenilor straini sunt furturile de bunuri personale, precum si furtul de autoturisme.

Evitati zonele aglomerate, in care se desfasoara mitinguri, manifestatii publice deoarece exista riscul ca acestea sa degenereze in demonstratii violente.

Autovehiculele trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. Se recomanda folosirea locurilor de parcare cu paza.

Pentru iesirile in oras, este obligatoriu sa aveti, in permanenta, la dumneavoastra actele de identitate (pasaport, permis de sedere).

Pastrati in locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie banii si cartile de credit si nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini.

In cazul in care un cetatean strain este victima unei infractiuni, acesta este obligat sa informeze de urgenta autoritatile locale abilitate (Militia), precum si persoana (fizica sau juridica) care l-a invitat in Belarus.

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a Ambasadei Romaniei.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor locale, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

 • Militia: 102 
 • Pompierii: 101 
 • Salvarea: 103

Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.

Va recomandam cu insistenta sa incheiati o asigurare medicala de sanatate.

Polita de asigurare eliberata de companiile de asigurari straine trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

 • sa actioneze in decursul perioadei de sedere a strainului in Belarus
 • sa fie valabila pe teritoriul Belarus
 • suma asigurata trebuie sa fie mai mare de 50.000 USD sa cuprinda cazurile de asigurare prevazute de legislatia Belarus cu privire la asigurarea medicala obligatorie a cetatenilor straini.

Polita de asigurare poate fi cumparata si pe teritoriul Belarus de la agentiile de asigurare existente in punctele de trecere a frontierei. Pentru a vizita aceasta tara nu trebuie facute vaccinuri speciale.

Cetatenii romani care viziteaza Belarus sunt sfatuiti sa evite zonele cu nivel ridicat de radiatii, care sunt situate in partea de sud a tarii.

Regulile de circulatie sunt similare cu regulile din Romania. Functioneaza sistemul prioritatii de dreapta.

Incepand cu data de 1 august 2013 s-a introdus sistemul de plata electronica a taxelor de autostrada.

Limita maxima admisa de alcool in sange este de 0,3 la mie. La prima abatere conducatorul auto risca o amenda in cuantum de 100-240 USD, precum si suspendarea dreptului de a mai conduce pe o perioada de trei ani. In cazul recidivei, fapta este pedepsita cu amenda penala, munca in slujba comunitatii sau inchisoare pana la 6 luni.

La trecerea frontierei de stat a Republicii Belarus, autovehiculele inmatriculate in alte state trebuie notificate oficiilor locale ale Ministerului Transporturilor si Telecomunicatiilor. Cuponul de evidenta eliberat de acestea trebuie pastrat si predat la parasirea teritoriului R. Belarus.

Sunteti obligat sa aveti certificatul de inmatriculare al mijlocului de transport, cartea verde si permisul de conducere, insotit de traducerea legalizata oficial, in limba belarusa sau in limba rusa.

Cetatenii straini, posesori ai unui autoturism inmatriculat intr-un alt stat decat cel al Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan (UVRBK), pot introduce temporar acest autoturism pe teritoriul R. Belarus numai daca constituie o garantie ce poate ajunge pana la 10.000 Euro (in cazul autoturismelor de teren).

Exista indicii conform carora, la iesirea de pe teritoriul R. Belarus depozitul constituit in valuta va fi returnat in moneda locala, la cursul Bancii Nationale, cunoscut fiind faptul ca acest curs este mai mic cu circa 30% decat cel practicat de bancile comerciale.

Starea generala a drumurilor este buna.

Limitele de viteza admise sunt:

 • 60 km/ora in localitati; pe timp de iarna, pe alocuri, viteza de deplasare a mijloacelor auto in orase se restrictioneaza la 40 km/h sau chiar 20 km/h;
 • 90 km/ora in afara localitatilor
 • 110 km/h pe anumite drumuri europene, cum este cel de la Minsk la Brest (pentru autovehicule cu o greutate mai mica de 3,5t);
 • 70 km/ora pentru autovehicule cu o greutate mai mare de 3,5t;
 • 110 km/ora sau 130 km/ora pe anumite autostrazi (pentru autovehiculele cu o greutate mai mica de 3,5t)
 • 90 km/ora pe autostrazi (pentru autovehicule cu o greutate mai mare de 3,5t).

In Belarus este obligatorie folosirea centurii de siguranta.

Pe teritoriul Republicii Belarus sunt recunoscute permisele de conducere internationale, numai pentru sedere temporara.

Cetatenii straini pot scoate din Belarus o suma in valuta de pana la 3.000$, fara a fi nevoie sa fie declarata.
Sumele cuprinse intre 3.000$ si 10.000$ trebuie declarate la frontiera fara justificarea sursei de provenienta.

Este interzisa scoaterea cash din tara a sumelor in valuta mai mari de 10.000$.

Limitele cantitative pentru anumite produse sunt:
– tigari 40 bucati (doua pachete);

– 1 litru bauturi alcoolice spirtoase sau echivalentul a 3 litri de bere ori vin;

– parfumuri, pana la 150 ml.

Alte reguli de circulatie

Daca nu aveti carte verde valabila pentru Belarus, sunteti obligat sa incheiati una pe termen scurt la frontiera.

Sunteti obligat sa cumparati o asigurare de sanatate la intrarea in tara.

Puteti avea o canistra de maxim 20 de litri cu combustibil, dar trebuie declarata la vama.

Soferii care au permisul de mai puțin de doi ani nu trebuie sa depaseasca 70 km/h.

Copiii sub 12 ani nu pot calatori ca scaunul pasagerului din fata .

Folosirea luminilor de intalnire este obligatorie.

Echipamente obligatorii in Belarus :

– Trusa de prim ajutor

– Extinctor

– Triunghiul reflectorizant

– Anvelopele de iarna – perioada de iarna pentru automobilisti , în general, incepe la mijlocul lunii noiembrie si se incheie la mijlocul lunii martie

Unitate electronica de bord, pentru plata taxelor de trecere.

Cand treceti granita in Belarus ar trebui sa achizitionati aceasta unitate de bord, disponibila la statiile de benzina si punctele de frontiera. Veti adauga in contul aferent acestei unitati si o suma de bani, necesara platii taxei de autostrada – estimativ, in jur de 20 de euro (va puteti aproxima suma pe care o aveti de platit in functie de distanta pe care trebuie sa o parcurgeti), bani ce vi se vor incasa odata cu achizitonarea unitatii de bord. Montati unitatea pe parbriz si continuati calatoria. Banii va vor fi automat retrasi din cont, odata cu trecerea pe langa cititoarele electronice amplasate de-a lungul autostrazilor, in functie de distanta parcursa – 4 eurocenti pentru fiecare kilometru. Lipsa unitatii electronice de bord va costa o amenda de 100 de euro. La iesirea Belarus puteti restitui unitatea de bord si vi se vor inapoia banii ramasi in cont.

Evitati „binevoitorii” care se ofera sa va ajute cu incasarea banilor pentru acest sistem, pentru ca s-ar putea sa constatati ca de fapt sunteti pacalit. Folositi doar punctele oficiale de achizitionare a unitatii de bord pentru plata taxelor.

De asemenea, se recomanda sa aveti la dvs un set de piese de schimb pentru masina dvs, cum ar fi un set de becuri de schimb, un set de bujii de rezerva si o curea de ventilator.

Este interzis sa circulati cu masina murdara ori sa vorbiti la telefon in timp ce conduceti.

Detectoare de radar – sunt absolut interzise!

Vezi si TAXE DE DRUM IN BELARUS

Foto header: Wikimedia Commons

Share.

Adauga Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.